Sayın Valimizin talimatları doğrultusunda, Şehrimizin silüetini güzelleştirmek ve ilimizin marka değerini artırmak amacıyla, Müdürlüğümüz ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün ortaklaşa yürürttüğü çalışmalar neticesinde hazırlanan Artvin Kalesi Aydınlatma Projesi Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü tarafından onaylanarak hayata geçirilmiştir.
Artvin''''e kaleler diyarı denilse yeridir. Antik dönemde, iletişim unsuru olarak kullanılmakta olan kaleler, ilimizde yüksek tepelerden başlayarak, Çoruh Vadisi boyunca birbirleriyle irtibatlanmış bir şekilde dizilidir.
İlimizin simgesi durumunda olan ve şehir girişinde yer alan Artvin Kalesi, Çoruh Nehri’nin tabanından 70 metre yükselen anakaya üzerine kurulmuştur.
Kitabesi bulunmayan Artvin Kalesi, il merkezinde Artvin Köprübaşı mevkiinde bulunmaktadır. Yapım tarihi kesin olarak bilinmemesine rağmen, X.yy''''''''da inşa edildiği tahmin edilmektedir. Kalede küçük bir Şapel’in varlığı, Ortaçağ’da yörede yaşayan Hristiyan medeniyetince yani Bagratlılar tarafından X. yy’da kurulmuş olduğu savını güçlendirmektedir.
2000 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca basit onarımı yaptırılan kalemiz ışıklandırılarak, Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na onaylatılmıştır.
Kale, Artvin şehir merkezine en yakın, Ortaçağ’dan günümüze ulaşan ünik bir eser olarak önemini korumaktadır.
Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Ait Katkı Payına Dair yönetmelik gereği Emlak Vergisi’nden kesilen ve İl Özel İdaresi hesaplarına aktarılan ödenek kullanılarak Artvin Kalesi’nin ışıklandırılması projesi gerçekleştirildi.